Verbruik koelkast: wat kost het u?

Elk huishouden gebruikt ongeveer 17 procent van de elektriciteit voor koelen en vriezen. Dat is ongeveer 590 kWh per jaar of € 130,-. Met een paar tips bespaart u al snel behoorlijk op uw energierekening.

Kosten verbruik koelkast

Apparaat Gem. verbruik koelkast per jaar Kosten per jaar
Koelkast met vriesvak met C-label 387 kWh € 85,-
Tweedeurs koel-vriescombinatie met A-label 344 kWh € 76,-
Diepvrieskist met A-label 269 kWh € 59,-
Koelkast met vriesvak met A-label 236 kWh € 52,-
Koelkast zonder vriesvak met A-label 154 kWh € 34,-
Energiezuinige A++ koelkast met vriesvak 129 kWh € 28,-

Tips voor zuinig gebruik van koelkast en vriezer

  1. Goed plaatsen van de koelkast of vriezer
  2. Onderhoud van de koelkast of vriezer
  3. Let op met een oude tweede koelkast
  4. Warme en koude etenswaren in de koelkast
  5. Advies bij aankoop van een koelkast of vriezer

1. Goed plaatsen van de koelkast of vriezer

Zorg dan voor de juiste plaats voor de koelkast of vriezer. Zet uw koelkast niet naast de verwarming of de oven. Dit verhoogt het energieverbruik van uw koelkast. Zet de koelkast of vriezer helemaal recht, dus waterpas. Als de koelkast scheef staat kan de deur ontzet raken. Door kieren kan koude lucht uit de koelkast ontsnappen. Dat verhoogt het energieverbruik. Zorg ervoor dat het rooster aan de achterkant van de koelkast of vriezer vrij blijft. Dit rooster zorgt voor de afvoer van warmte. Als de koelkast de warmte slecht kwijt kan, verbruikt hij meer energie.

2. Onderhoud van de koelkast of vriezer

Ontdooi de koelkast, het vriesgedeelte of uw vriezer regelmatig. IJs in de koelkast of vriezer verhoogt het verbruik. Handig: ontdooi uw vriezer als het buiten vriest. Dan kunt u de producten uit de vriezer zo buiten leggen terwijl de vriezer ontdooit. Er zijn ook koelkasten en vriezers te koop die automatisch ontdooien. Deze zijn iets duurder, maar u hoeft nooit meer te ontdooien. Stof de koelkast als het kan aan de achterkant af en toe af. Een dikke laag stof verhoogt het energieverbruik. Controleer de rubber sluitingen in de deur van de koelkast. Als deze niet meer goed sluiten, lekt koude lucht weg. Dit verhoogt het energieverbruik.

Tip: Gebruik een antivriesmat.

3. Let op met een oude tweede koelkast

Veel mensen hebben een oude koelkast in de bijkeuken of garage. Deze gebruiken ze vaak alleen om wat fris en bier koud te houden voor feestjes. Vaak is het oude beestje een energieslurper. Zet de koelkast uit als u deze niet gebruikt. Of vervang de oude koelkast door een zuinige koelkast. Dit bespaart u al snel € 50,- tot € 90,- per jaar.

4. Warme en koude etenswaren in de koelkast

Ontdooit u etenswaren uit de vriezer? Doe dat in de koelkast. De koelkast maakt gebruik van de kou van het bevroren product. En heeft dus minder stroom nodig. Zet geen erg warme etenswaren in de koelkast. Laat ze eerst afkoelen. Dit bespaart energie.

Tip: Stel de temperatuur van uw koelkast niet te laag in. 4 tot 7 graden is prima. Controleer dit met een koelkast thermometer.

5. Advies bij het kopen van een koelkast of vriezer

Gaat u de koelkast of vriezer vervangen? Let dan op een paar dingen:

  • Kies voor een energie-zuinige koelkast. De zuinigste apparaten hebben een AA++ label. De meeste nieuwe koelkasten en vriezers hebben al een A-label.
  • Neem een koelkast of vriezer die qua inhoud bij uw huishouden past. Is uw koelkast of vriezer groter dan u eigenlijk nodig hebt, dan koelt deze vooral lucht. Dan verspilt u energie.
  • Neem de juiste klimaatklasse. De klimaatklasse geeft aan bij welke omgevingstemperatuur de koelkast of vriezer het beste werkt. Het maakt dus uit of uw koelkast of vriezer in een onverwarmde garage of in een (warme) keuken staat.
  • Informeer naar een koelkast of vriezer met automatisch ontdooien.

Teksten en berekeningen zijn gemaakt in samenwerking met Milieu centraal.

      12-04-2014 21:41     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Wij gebruiken cookies om de site van Sellectzonnepanelen te blijven optimaliseren. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met deze cookies.
Voor meer info: 055-8438587 / info@sellect.nl